Tarım ve Gıda
Türkiye, tarım ve gıda sektöründe eskiden beri önemli bir ülke konumundadır. Tarım sektörü, ülke ekonomisinde önemli bir paya sahiptir ve istihdamın büyük bir kısmını sağlamaktadır. Fındık, kayısı, incir, üzüm, ceviz, narenciye ve kiraz gibi ürünlerde dünyada önde gelen ülkeler arasında olan Türkiye, ayrıca buğday, arpa, mısır ve pamuk gibi stratejik ürünleri de yaygın olarak üretmektedir. Çeşitli iklim ve coğrafi koşulları sayesinde, çok geniş yelpazede toprak tarımının yanı sıra hayvancılık ve su ürünleri de yetiştirilebilmektedir.
Türkiye’de gıda endüstrisi, iç pazarın yanı sıra ihracata da yöneliktir. Başlıca gıda endüstrisi ürünleri arasında un, makarna, şeker, taze veya konserve meyve ve sebzeler, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, su ürünleri, alkollü ve alkolsüz içecekler ve hazır gıdalar bulunur. Özellikle AB, Orta Doğu, Rusya, Afrika ve ABD gibi büyük pazarlara tarım ve gıda ürünleri ihraç edilmektedir.